Przejdź do treści
    Przejdź dalej, aby uzyskać proponowane wyniki
    Aktualności o COVID-19
    Aby znaleźć opcje anulowania i zwrotu, wybierz rezerwację na stronie Podróże. Nasza polityka okoliczności wyjątkowych dotyczy określonych rezerwacji. Jeśli termin Twojego zameldowania przypada po 15 września, zajrzyj tu 15 sierpnia 2020 roku, aby dowiedzieć się więcej.

    Co zrobić, by listy pracowników na panelu Airbnb dla Firm aktualizowały się automatycznie?

    Airbnb integruje się z OneLogin przy pomocy SCIM (tj. systemu międzydomenowego zarządzania tożsamościami), aby aktualizować dane dotyczące pracowników Twojej firmy. Dzięki temu lista pracowników w Twoim panelu będzie aktualizowana bez konieczności ręcznego zarządzania ze strony Twojej czy innego administratora Twojej firmy.

    Aby skonfigurować integrację, skorzystaj z Airbnb z poziomu komputera i postępuj zgodnie z poniższymi instrukcjami.

    Uzyskaj dane logowania i adres URL SCIM

    Aby otrzymać dane logowania i adres URL SCIM od OneLogin:

    1. Zaloguj się na swoje konto Airbnb i przejdź dopanelu Airbnb dla Firm
    2. Wybierz Ustawienia >Dostęp, przewiń do opcji Automatyczne usunięcie konta i kliknij Rozpocznij
    3. Ustal, kto jest administratorem konta OneLogin w Twojej firmie:
      • Jeśli nie jesteś administratorem OneLogin, podaj adres e-mail administratora OneLogin, a na adres ten zostanie przesłana wiadomość z kolejnymi krokami
      • Jeśli jesteś administratorem OneLogin, wpisz swój adres e-mail, aby otrzymać instrukcje – w wiadomości znajdziesz adres URL SCIM URL, dane logowania i instrukcje dotyczące instalacji

    Skonfiguruj OneLogin

    Gdy otrzymasz e-maila z adresem URL SCIM i danymi logowania:

    1. Zaloguj się nakonto OneLogin swojej firmy
    2. Przejdź do zakładki Aplikacje >Dodaj aplikacje
    3. Poszukaj „Airbnb dla Firm” i wybierz ją, a następnie kliknij Konfiguracja
    4. Kliknij Zapisz, by dodać aplikację Airbnb dla Firm do aplikacji swojej firmy

    Kiedy to zrobisz:

    1. Przejdź do zakładki Konfiguracja
    2. Kopiuj i wklej dane logowania z otrzymanego e-maila w polu Dane Logowania SCIM
    3. Kopiuj i wklej adres URL w polu Bazowe URL
    4. Kliknij Włącz

    Jeśli konfiguracja przebiegła prawidłowo, status zmieni się na Włączone. Kliknij Zapisz.

    Następnie, aby włączyć automatyczną konfigurację:

    1. Kliknij Konfiguracja
    2. Zaznacz Włącz konfigurację dla Airbnb dla Firm
    3. Aby włączyć automatyczne aktualizacje panelu dla nowych pracowników, byłych pracowników i zmian danych pracowniczych, odznacz okienka Twórz użytkownika,Usuń użytkownikaAktualizuj użytkownika
    4. Wybierz „Usuń” dla opcji Kiedy pracownicy są usunięci w OneLogin
    5. Kliknij Zapisz

    Dla opcji Kiedy pracownicy są usunięci w OneLogin:

    • Jeśli wybierzesz usuń: informacje o podróżach byłych pracowników nie będą już widoczne w panelu głównym Airbnb dla Firm. Byli pracownicy nie będą już mogli obciążać Twojej firmy kosztami podróży.
    • Jeśli wybierzesz nic nie rób: informacje o podróżach byłych pracowników będą nadal widoczne w panelu głównym Airbnb dla Firm – i osoby te będą nadal mogły obciążać Twoją firmę kosztami podróży, jeśli korzystacie z centrum kosztów – póki nie zostaną ręcznie usunięte.

    Uwaga: W przypadku okienek Twórz użytkownika, Usuń użytkownikaAktualizuj użytkownika – zaznaczenie tych okienek wyłączy automatyczną aktualizację, co oznacza, że listę pracowników będzie trzeba ręcznie aktualizować w przypadku zatrudniania i zwalniania nowych osób.

    Dodaj dodatkowe informacje o pracowniku

    Możesz również dodać dane kontaktowe pracownika, nazwę działu, numer telefonu i inne informacje widoczne w panelu głównym Airbnb dla Firm, uwzględniając te parametry w OneLogin. Aby to zrobić:

    1. Przejdź do zakładki Aplikacje >Aplikacje firmowe i wyszukaj aplikację „Airbnb dla Firm”
    2. Wybierz aplikację „Airbnb dla Firm”, a następnie kliknij zakładkę Parametry
    3. Kliknij opcję Skonfigurowane przez administratora
    4. Dla każdego pola, które chcesz uwzględnić, kliknij wiersz parametru, aby otworzyć okno dialogowe Edytuj pole, w którym możesz zmienić ustawienia domyślne i wybrać opcję Uwzględnij w konfiguracji użytkownika

    Poniższa lista zawiera informacje dotyczące danego pola. Pamiętaj, że imię i nazwisko pracownika, służbowy adres e-mail i numer telefonu są automatycznie udostępniane Airbnb.

    Następujące pola mają określone wartości domyślne i wymagania:

    • Pole: Nazwa użytkownika SCIM, Wartość domyślna: Zwykły adres e-mail użytkownika, Wymagane: Tak (musi być unikalną wartością)
    • Pole: Adres e-mail, Wartość domyślna:Brak, Wymagane: Tak

    Poniższe pola nie mają wartości domyślnej i nie są wymagane:

    • Centrum kosztów
    • Numer działu
    • Wydział
    • Numer pracownika
    • Organizacja
    • Zdjęcie użytkownika
    • Telefon służbowy

    Zmiana ustawień w przyszłości

    Jak wyłączyć automatyczne usuwanie konta w ustawieniach po skonfigurowaniu konta:

    1. Przejdź do Ustawień >Dostęp
    2. Przewiń w dół do panelu Automatyczne usuwanie konta
    3. Kliknij Nie przywracaj automatycznie dostępu, gdy pracownik odejdzie z firmy
    Czy uzyskana pomoc była wystarczająca?