Przejdź do treści
    Przejdź dalej, aby uzyskać proponowane wyniki
    Aktualności o COVID-19
    Opcje anulowania i zwrotu znajdziesz w swoim panelu gospodarza. Rezerwacje objęte naszą polityką okoliczności wyjątkowych mogą zostać anulowane przed zameldowaniem bez kar i bez wpływu na Twój status Superhost.

    Experiences involving food in London

    Informacje zawarte na tej stronie mogą służyć jako punkt odniesienia, jeśli chodzi o możliwe zobowiązania gospodarza, który zajmuje się obsługą Wycieczek lub oferuje Atrakcje za pośrednictwem Airbnb. Strona ma charakter wyłącznie informacyjny i zawiera listę wybranych przepisów prawnych, które mogą mieć zastosowanie w przypadku różnego rodzaju działań, a także linki do zewnętrznych, oficjalnych źródeł przydatnej wiedzy z tego zakresu.

    Należy pamiętać, że informacje te nie mają charakteru wyczerpujących i nie stanowią porady prawnej. Jeśli nie masz pewności, czy obowiązujące w Twoim rejonie przepisy prawne lub poniższe informacje mają zastosowanie w Twoim przypadku lub w odniesieniu do prowadzonej przez Ciebie obsługi Wycieczek lub oferowania Atrakcji, warto sięgnąć do oficjalnych źródeł lub uzyskać indywidualną opinię prawną u doradcy z tego zakresu.

    Zebrane tu informacje nie są aktualizowane na bieżąco, dlatego zawsze należy sprawdzić, czy wskazane przepisy nie uległy zmianie.*

    Czy możecie nakreślić kilka głównych zasad?

    Bezpieczeństwo i zdrowie Twoich gości zawsze musi być na pierwszym miejscu. Alissa radzi: "Dbam o to, żeby moja kuchnia była wypucowana, żeby składniki których używam, zawsze były świeże. Informuję również moich gości o wykorzystywanych do gotowania składnikach i pytam ich o potencjalne alergie żywieniowe oraz o to, czy są jakieś elementy związane z ich przekonaniami religijnymi lub filozoficznymi, o których muszę pamiętać podczas przygotowywania posiłków z myślą o nich."

    Przygotowana przeze mnie atrakcja obejmuje serwowanie jedzenia gościom poza tradycyjną restauracją, kawiarnią czy przedsiębiorstwem zajmującym się jedzeniem. Czy istnieją szczególne zasady, których muszę przestrzegać?

    Jeśli w obsługiwanej przez siebie atrakcji uwzględniasz gotowanie lub zajmowanie się żywnością (jej przechowywanie, podawanie, sprzedawanie lub dystrybuowanie jedzenia przygotowanego przez innych) spożywaną przez gości, musisz upewnić się, że spełniasz wymogi bezpieczeństwa żywności, higieny żywności i informacji.

    "Żywność" to również napoje (alkoholowe i bezalkoholowe) i jeśli przygotowujesz atrakcje obejmujące napoje - takie jak na przykład zajęcia z robienia drinków - musisz stosować się do zasad streszczonych w tej sekcji, jak również do podanych w sekcji "Atrakcje zawierające alkohol".

    Twój zakres odpowiedzialności obejmuje:

    1. Bezpieczeństwo żywności. Musisz upewnić się, że jedzenie nie zawiera szkodliwych dla osób spożywających je elementów, że potencjalnie szkodliwe składniki zostały usunięte, oraz że obchodzisz się z żywnością w sposób, który nie zaszkodzi zdrowiu gości - oznacza to również zadbanie o to, żeby żywność przechowywana była w odpowiednich temperaturach (więcej szczegółowych informacji i bezpieczeństwie żywności znajduje się poniżej).

    Niezależnie od tego, czy będziesz rejestrować swój lokal, zasady bezpieczeństwa żywności zawsze obowiązują w miejscu, w którym przygotowujesz lub zajmujesz się żywnością. Twoje władze lokalne mają prawo do inspekcji lokalu w celu określenia, czy jest to miejsce bezpieczne. Więcej na ten temat możesz dowiedzieć się tutaj.

    1. Higiena żywności. Musisz upewnić się, że podawane lub sprzedawane przez Ciebie jedzenie jest takiej jakości, jakiej oczekuje klient,

    Więcej informacji o higienie żywności znajdziesz w instrukcji Agencji Standardów Żywności (FSA) "Bezpieczniejsza żywność, lepszy biznes". FSA przygotowała również filmy szkoleniowe pomocne w przyswojeniu podstawowych wytycznych dotyczących higieny. Sprawdź, czy Twoje władze lokalne nie wypuściły ulotek informacyjnych o higienie żywności - mogą Ci się przydać.

    1. Informacja. Upewnij się, że jedzenie jest oznakowane, reklamowane i prezentowane w sposób, który nie jest fałszywy lub wprowadzający w błąd.

    2. Identyfikacja pochodzenia. Upewnij się, że zachowywane są dane żywności dostarczanej Tobie lub Twojej firmie - czy na przykład w każdym przypadku dokumentowane są nazwy i adresy dostawców lub charakter produktu i data dostarczenia.

    3. Procedury bezpieczeństwa. Upewnij się, że procedury zarządzania bezpieczeństwem żywności są przestrzegane; czy oparte są o zasady Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP). Tutaj znajdziesz informacje na temat innych procedur bezpieczeństwa.

    4. Dalsze instrukcje uzyskasz z rządowych przewodników dotyczących Twoich obowiązków w związku z bezpieczeństwem żywności oraz znakowania i pakowania żywności.

    5. Zarejestruj się najpóźniej 28 dni przed rozpoczęciem atrakcji z jedzeniem W nieomal wszystkich przypadkach musisz również zarejestrować miejsce, w którym przechowujesz lub przygotowujesz żywność, niezależnie od tego czy jest to kuchnia w Twoim domu, czy inne miejsce (jak tymczasowa lokacja, food truck czy centrum społeczności lokalnej). Musisz zrobić to na 28 dni przed rozpoczęciem atrakcji z jedzeniem. Jest kilka ograniczonych wyjątków od tej reguły - jeśli będą Cię one dotyczyć, lokalny zespół ds. bezpieczeństwa żywności i zdrowia publicznego powinien Cię o tym poinformować.

    Rejestracja jest darmowa i można jej dokonać online na stronie Gov.UK. Twoje władze lokalne nie mają prawa odmówić wnioskowi o rejestrację lokalu, o ile został on wypełniony poprawnie i znajdują się w nim dokładne informacje. Władze lokalne przeprowadzą prawdopodobnie inspekcję wkrótce po rejestracji, żeby sprawdzić czy lokal jest odpowiedni do przygotowywania jedzenia oraz upewnić się, że przestrzegasz zasad bezpieczeństwa.

    1. Kursy szkoleniowe. Opcjonalnie dostępne i rekomendowane są kursy żywieniowe. Na przykład możesz uzyskać Poziom 2 Certyfikatu Higieny (z reguły za niewielką opłatą), który upewni gości, że dbasz o higienę i bezpieczeństwo. Kurs ten może zostać zorganizowany przez Twoje władze lokalne. Są też tacy dostawcy jak Chartered Institute of Environmental Health, którzy organizują kurs online.

    2. Alergeny. Gospodarze zawsze powinni dowiedzieć się, czy ich goście nie mają alergii. Jeśli alergeny nie są pod kontrolą, mogą wyniknąć poważne konsekwencje. Radzimy zapoznać się z broszurami Bezpieczniejsza żywność, lepszy biznes oraz Informacja konsumencka przewodnik po zarządzaniu alergenami.

    Poniżej znajduje się kilka przykładów sytuacji zastosowania niektórych w wymienionych wyżej kwestii:

    • gotuję i podaję posiłki w moim domu i pobieram za to opłatę od gości

    • przygotowuję imprezę w miejscu tymczasowym / centrum społeczności lokalnej, podczas której podaję gościom zakupione w sklepie przekąski

    • zabieram ludzi na znakomitą wycieczkę do Londynu - dostają ode mnie zapakowany lunch przygotowany przeze mnie w domu.

    Poniżej znajduje się kilka przykładów, w których wymienione wyżej kwestie nie będą mieć zastosowania. Nie wymagają również rejestracji:

    • planuję przyjąć gości w mojej ulubionej restauracji. Restauracja musi oczywiście być zarejestrowana i przestrzegać przepisów;

    • chcę zabrać gości na festiwal, podczas którego jedzenie serwują licencjonowani organizatorzy.

    Czy o czymś jeszcze muszę pamiętać?

    Jeśli w swoich atrakcjach przewidujesz podawanie lub zapewnianie alkoholu, zalecamy zapoznanie się z przygotowaną przez nas informacją na temat atrakcji zawierających alkohol. Jeśli uwzględniasz w swoich atrakcjach łączenie jedzenia z innymi aktywnościami (na przykład z oprowadzaniem gości po swojej okolicy), zapoznaj się z przygotowanymi przez nas sekcjami informacyjnymi, żeby sprawdzić, czy przypadkiem nie dotyczą Cię niektóre spośród wymienionych tam zasad.

    Zalecamy również zapoznanie się z naszymi stronami zawierającymi informacje o zezwoleniach na prowadzenie działalności. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, skontaktuj się z doradcą księgowym lub prawnym, żeby uzyskać informację, czy w świetle prawa nie jesteś przedsiębiorcą.

    Musisz pamiętać, że nieprzestrzeganie prawa o bezpieczeństwie żywności wiąże się z potencjalnym przestępstwem kryminalnym, które naraża Cię na grzywnę finansową oraz karę pozbawienia wolności.

    *Airbnb nie ponosi odpowiedzialności za wiarygodność ani poprawność informacji figurujących pod linkami do stron zewnętrznych (w tym treści przepisów i regulacji prawnych). Postępowanie Gospodarzy jest poza kontrolą Airbnb, w związku z czym Airbnb zrzeka się wszelkiej odpowiedzialności z tytułu tego postępowania. Jeśli Gospodarze nie wypełnią należycie swoich zobowiązań, ich działalność na Airbnb może zostać zawieszona, do usunięcia konta z portalu Airbnb włącznie.

    Czy uzyskana pomoc była wystarczająca?